вівторок, 9 лютого 2010 р.

Напрями генеалогічних занять

Генеалогічні справи часто називають "дослідження родоводу" чи "генеалогічні дослідження". Проте мені здається, що краще було би в таких випадках вживати термін "відновлення родоводу". Дослідження = проведення дослідів - можливе над технічними об'єктами заради вивчення їх поведінки в певних змодельованих умовах. Історичні "дослідження", як ми знаємо, не призводять до гарних результатів. Історію варто не досліджувати, а вивчати, пізнавати, пригадувати, відтворювати, відновлювати. Наша історія, наші корені, наші предки - це те, що ми повинні були б знати, та не знаємо. Хтось забув, хтось загубив, хтось не запам'ятав...
В генеалогічних заняттях можна виділити такі напрямки, як:
• пошук предків;
• пошук всіх представників прізвища в різні часи та в різних місцях, відновлення зв'язків між ними та дослідження історії виникнення прізвища;
• вивчення історії населеного пункта, певної верстви населення, визначної події з життя роду, родового захоплення чи мистецтва (вишивки, родинних пісень, кулінарії...).
Ідеальним є поєднання всіх трьох складових, що створює неповторну всеохоплюючу розповідь про родину. Також, за відсутністю значної кількості інформації часто доводиться обмежуватися лише одним з пропонованих варіантів або комбінувати їх. Як правило, основним напрямом діяльності є перший.
Генеалоги вирізняють два основні види генеалогічних досліджень (не до вподоби мені це слово, та з термінологією хай вже знавці розбираються): висхідне і низхідне.
При висхідному дослідженні відомості збираються про предків тієї чи иншої людини. З цієї людини починають "підніматися по сходинкам" до більш віддалених поколінь.
При низхідному дослідженні починають з найбільш віддаленого з відомих предків і поступово переходять до його нащадків. Такий спосіб дозволяє отримати загальну картину роду, оскільки відображає не тільки зв'язок "предок-нащадок", а й встановлює родинні відносини між теперішніми поколіннями роду (двоюрідні, троюрідні брати й сестри).
Обидва типи досліджень можуть бути чоловічими і змішаними.
Чоловіче висхідне дослідження простежує лінію роду батька. В кожному поколінні, по суті, буде знаходитися по одному предку даної особи.
Змішане висхідне дослідження вказує всіх предків і по чоловічій, і по жіночій лініях. Кількість предків в кожному поколінні подвоюється.
Чоловіче низхідне дослідження враховує всіх нащадків, народжених від чоловіків - представників роду. Нащадки, народжені жінками - представницями роду, належать до инших родів (родів їхніх чоловіків), а тому не вказуються.
Змішане низхідне дослідження стосується всіх нащадків даної особи. В такому дослідженні фігурує не одне прізвище і не один рід.

Немає коментарів: