вівторок, 9 лютого 2010 р.

Представлення результатів генеалогічного пошуку

Незалежно від вибраного напрямку роботи, при накопиченні певної кількості матеріалів виникне бажання (і потреба) в їх упорядкуванні. Всі документи, виписки з архівів та бібліотек, фотографії варто зберігати в одному місці, виокремлюючи документи, що стосуються певної особи, в файли чи тонкі папки. Отриману інформацію також варто упорядковувати, представляючи родовід графічно.
Найпоширеним графічним представленням родоводу є дерево. Його малюють по-різному: як висхідне, коли нащадок знаходиться в корені дерева, а всі його предки утворюють крону, і як низхідне, коли найдавніший предок знаходиться в корені, а в кроні знаходяться всі його нащадки. Більш поширеним все-таки є перший спосіб.
Аналізувати кількість та повноту поколінь зручно по родовідній таблиці, в якій кожне покоління розташоване на одній горизонталі або на одній вертикалі. Частіше за все такі таблиці є висхідними.
В Великобританії та Франції раніше використовувались кругові таблиці. В центрі таблиці - людина, для якої складається родовід, в одній половині предки по батьківській лінії, в другій - по материнській. Такі таблиці можуть бути тільки висхідними.
Попри всю свою наочність, наведені способи дозволяють відобразити мінімум інформації про конкретну особу (найчастіше роки життя).
Внаслідок цього генеалоги полюбляють й інші способи представлення результатів, такі як запис інформації про кожного предка на картках або поколінні розписи.
Як правило, на картках записують таку інформацію:
• прізвище, ім'я, по-батькові (для жінок - дівоче прізвище);
• дата, місце народження (населений пункт, церковний приход);
• дата, місце смерті, місце поховання;
• прізвище, ім'я, по-батькові батьків;
• прізвище, ім'я, по-батькові хресних батьків;
• для народжених до 1917 - суспільний стан;
• місце проживання;
• віросповідання;
• освіта;
• робота, посади, звання;
• військова служба - звання, нагороди, участь в боях;
• прізвище, ім'я, по-батькові дружини (чоловіка);
• імена, дати народження дітей;
• вся додаткова інформація.
Поколінний розпис - це переказ таблиці в текстовому вигляді, при якому кожна особа нумерується. Є дві можливі системи нумерації.
Система Абовілля. При низхідному дослідженні найдальший предок з відомих отримує номер 1. Наступне покоління - його діти - отримують складений номер з двох цифр - номера батька та власного номера, тобто, 1.1 та 1.2. Діти людини, записаної під номером 1.2, будуть записані під номерами 1.2.1 та 1.2.2 відповідно... Можна застосувати цей же спосіб для нумерування від потомка до найдавнішого предка.
Система Соса-Страдоніца. Чоловік в будь-якому поколінні має номер, що рівний подвоєному номеру дитини, а жінка - номер, рівний подвоєному номеру дитини плюс одиниця. Людина, для якої складається родовід, отримує номер 1. Її батько - 2, мати - 3. Батько батька - 4, мати батька - 5, батько матері - 6, мати матері - 7. Чоловіки завжди мають парний номер, жінки - непарний.
Зараз досить поширеним є представлення родоводів на власних сайтах, ось наприклад,
родовід Сергія Клименко - досліджено сім поколінь, чудова форма подання результатів в форматі HTML;
родовід Кумалагова Сергія з історією пошуку, представленням результатів в форматі HTML;
родовід Біланів і Лисенків - подана оповідь про предків, історію краю, з якого вони походили, видатних земляків.
А також є окремі ресурси для створення свого дерева онлайн, та пошуку однофамільців і родичів - але про це я якось окремо допишу (Гугл їх всіх знає, якщо що :) ).

Немає коментарів: